Esittely

Kennelnimen Ikuisesti takana häärii Minna, 29-vuotias koiraharrastaja Mikkelistä. Kasvatan pienimuotoisesti suomenlapinkoiria kennelnimellä Ikuisesti (myönnetty 2009, kasvattajan peruskurssi 2007 ja jatkokurssi 2014).

Tähän mennessä maailmalla on viisi pentuetta, eikä jatkossakaan koiraharrastukseni pääpaino tule olemaan kasvatustyössä. Kasvattaminen ei ole itselleni tärkein osa harrastusta, mutta se tuntui luonnolliselle jatkumolle Oskun ja Onnin saadessa jälkeläisiä. Ikuisesti-pentueita syntyy jatkossakin harvakseltaan tarkoin harkituista yhdistelmistä ja koiramäärä kotonani tulee pysymään pienenä, jotta jokainen niistä saa tarvitsemansa ajan ja huomion ja jotta ehdin jokaisen kanssa myös harrastaa. Kotonani asuvaan laumaan kuuluu kaksi suomenlapinkoiraurosta: C.I.B FI & LT & EE & LV & BALT MVA EEJV-12 EEV-12 BALTV-14-15 TLNW-17-18 BH RTK1 Jäkäläkummun Rin Tin Tin ”Reino” sekä Reinon poika, Onnin lapsenlapsenlapsi ja Oskun lapsenlapsenlapsenlapi TLNJW-18 PAIM-T RTK1 Ikuisesti Dalla Pohjassa ”Tarmo”. Lisäksi lauman kokoonpanossa vaikuttaa poikaystäväni suomenlapinkoiranarttu, Oskun lapsenlapsenlapsi sekä Onnin lapsenlapsi Miskajasmin Unariina ”Riina”. Ensimmäisen koirani, Onnin isän, Oskun, FI&LT MVA Lappjedi Lapin Loimun jouduin päästämään ikiuneen lokakuussa 2017. Kaikkien yllätykseksi ja järkytykseksi myös Elämäni koira, Onni, FI & EE MVA EE&LV VMVA TLNVW-17 TK1 RTK1 AD Miskajasmin Kuunloiste piti päästää ikiuneen vain vajaa 1,5 kuukautta isänsä jälkeen kun ärhäkkä ja rajuoireinen syöpä vei voimat. Näiden lisäksi sijoituskodeissa asustaa muutama sijoitusnarttu sekä jalostusoikeusuros. Olen jäsenenä Suomen Kennelliitossa, Suomen Koirankasvattajat ry:ssä, rotuyhdistyksessämme Lappalaiskoirat ry:ssä sekä muutamassa muussa yhdistyksessä. Olen käynyt kehäsihteerikurssin ja pätevöitynyt kehäsihteeri, olen tokon koetoimitsija (koetoimitsijakurssi 1 ja 2) sekä harrastan aktiivisesti eri lajeja eri yhdistyksissä. Lisäksi olen Suomen Palveluskoiraliiton pätevöitynyt tokon koulutusohjaaja (2018).

Koiria minulla ei suinkaan ole ollut koko elämääni, eikä alkuun ollut ollenkaan itsestään selvää että SE rotuni tulisi olemaan suomenlapinkoira. Ennen Oskun tuloa olin taluttanut ja rapsuttanut naapureiden lemmikkejä ahkerasti ja unelmoinut kovasti omasta koirasta. Vanhempani olivat vastaan, mutta lopulta ahkera suostuttelu tuotti tulosta ja sain luvan ensimmäiseen ikiomaan koiraani. Olin aina haaveillut saksanpaimenkoirasta, mutta lopulta järkisyiden ja vanhempieni päätäntävallan mennessä edelle osui rotuvalinta suomenlapinkoiraan. Enkä ole katunut.

Ensimmäisen koirani Oskun kanssa päädyin tutustumaan koiran koulutukseen syvemmin, eksyin koiranäyttelyihin ja siitä pikkuhiljaa tokon ja agilityn saloihin. Aina ei koiramaailmasta täysin kokemattomana ollut pelkästään helppoa, vaan haasteita on riittänyt niin arjessa kuin harrastustenkin kiemuroissa. Osku toimi kuitenkin loistavana opastajana koiramaailmaan – monesti olen sanonutkin, että ilman sitä en tietäisi koirista tai koiran kouluttamisesta mitään. Vaikka nykyään tietämys ja kokemus ovatkin ehkä laajempaa kuin aikanaan, en edelleenkään koe tietäväni läheskään ”tarpeeksi” – haluan edelleenkin oppia lisää. Parhaita asioita koiramaailmassa ovatkin uudet ihmiset ja ystävät, joita on tarttunut mukaan matkan varrelta. Kaikesta kasvattamisesta ja harrastamisesta huolimatta koirani ovat minulle ensisijaisesti rakkaita perheenjäseniä ja ystäviä, joiden kanssa eletään aivan tavallista arkea.

Rodusta ja ajatuksiani

Suomenlapinkoirassa minua viehättää niiden monipuolisuus: ne soveltuvat monenlaisiin harrastuksiin, mutta ovat silti iloisia, reippaita ja miellyttäviä kotikoiria. Pidän niiden liioittelemattomasta terveestä rakenteesta, sekä luonnollisuudesta. Helpointa olisi ehkä ajatella, että pyrin kasvattamaan koiria jollaisen itse voisin kuvitella omistavani. Tällä ajattelulla pyrin siihen, että jokainen tarkoin suunniteltu yhdistelmä on sellainen, josta myös itse harrastuskoiran ottaisin. Yhdistelmää suunnitellessani mietin tarkasti, miksi haluan käyttää kyseisiä koiria, mitä annettavaa niillä on rodulle, mistä olen valmis tinkimään ja mistä en ja miten perustelen valintani, ennenkaikkea itselleni. Tärkeimpänä kasvattamissani koirissa pidän terveyttä, tervettä, liioittelematonta ja toiminnallista rakennetta sekä tasapainoista, iloista, reipasta ja avointa luonnetta. Mielestäni kaunis suomenlapinkoira ei välttämättä ole tittelihirmu, eivätkä omatkaan koirani ole sellaisia vaikka koiranäyttelyissä suhteellisen ahkerasti kierrämmekin. Suomenlapinkoira ei ole oikea rotuvalinta vakavasti harrastavalle isoja harrastusmeriittejä haluavalle, mutta innokkaasti liikkuvalle harrastelijalle suomenlapinkoira sopii loistavasti. Haluan sekä ulkonäön, että luonteen osalta välttää ylilyöntejä ja pysyä maalaisjärjen viitoittamalla tiellä.

Jalostukseen käyttämäni koirat ovat terveystarkastettuja ja terveiksi todettuja, sekä pyrin että yhdistämäni koirat tasapainottavat toistensa heikkouksia. Sijoitusnarttuni tullaan ennen pennuttamista terveystarkastamaan kattavasti, käyttämään muutaman kerran koiranäyttelyssä sekä pyrin, että niistä jokainen luonnetestattaisiin.

Ikuisesti-jengistä

Ikuisesti-pentuja ei suinkaan tule vuosittain ja tiimi on pienilukuinen, mutta aktiivinen.

Minulle on erittäin tärkeää kuulla ja nähdä kasvattieni elämää ja kasvua. Olen mielelläni mukanani niin iloisissa kuin surullisissakin elämän asioissa ja sattumuksissa myös uuteen kotiin muuttamisen jälkeen. Vaikka minusta on erittäin mukavaa nähdä koirieni jälkeläisiä, sijoituskoiriani sekä kasvattejani koiranäyttelyissä ja muissa koiraharrastuksissa, en koe sen olevan vaatimus – tärkeintä minulle on, että koirat elävät rakastavissa kodeissa, saavat asiaankuuluvan tapakasvatuksen sekä että se saa olla mukana isäntänsä/emäntänsä arjessa.

Ikuisesti-pennut pääsevät jo ennen luovutusikää tapaamaan eri kokoisia ja ikäisiä lapsia, kulkevat autossa ja saavat kokemuksia loppuelämää varten. Pennut luovutetaan rekisteröityinä, useampaan kertaan madotettuina, tunnistusmerkittyinä sekä eläinlääkärin tarkastamina. Pennun mukaan saa myös ruokinta- ja hoito-ohjeet, pentupaketin sekä liitän pennunostajan ensimmäiseksi vuodeksi rotujärjestöömme hänen niin halutessaan.

Ollessasi kiinnostunut rodusta, koiristani tai tulevista pentusuunnitelmistani – otathan yhteyttä, kerron mielelläni lisää.

– Minna