Teppo

suomenlapinkoirauros
LV JMVA RTK1 PAIM-T
Jäkäläkummun Leijonamieli "Teppo" 

s. 23.11.2022

ER10527/22

i. C.I.B FI & LT & EE & LV & BALT MVA FI&EE VMVA EEJV-12 EEV-12 BALTV-14-15 TLNW-17-18 EEVV22 BH RTK1 RTK2 PAIM-T
Jäkäläkummun Rin Tin Tin
e. FI PVA-TS Jäkäläkummun Lumilla

Teppo Töppönen sujahti laumaan kuin huomaamatta. Se on viime vuosien haave, jonka muutto meille oli aikalailla selvää vaikkei pentukuume edelleenkään ehtinyt yllättää ja useamman kerran jouduin punnitsemaan, onko aika ja paikka pennulle oikeasti oikea. Ei ole kaduttanut sekuntiakaan. Sen sukutaulu on itselleni kovin mieluinen ja rotuunotetun pappansa Röllin myötä vähän myös erilainen valtalinjaan nähden. Tepossa on lyhyen tutustumisen jälkeen paljon tuttua, mutta samalla hurjan paljon erilaisia piirteitä kuin isässään. Ruoka on sille erittäin tärkeää (aiemmin meillä ei olekaan asunut koiraa, joka tekee voltteja kiljuen ruokakupin nähdessään!), se leikkii reippaasti vetoleikkejä vieraissakin paikoissa ja vaikuttaisi muutenkin melkolailla tasapainoiselta pikkukoiralta. Se on iloinen ja vilkas, eikä se tunnu jäävän jalkoihin uusissakaan tilanteissa. Teppo on itsenäinen ja melko yritteliäs, jopa uhmakaskin, mutta malttia ei ole isänsä tapaan kovin paljon pieneen koiraan laitettu! Tepon häntä heiluu taukoamatta uusia ihmisiä ja koiria kohdatessaan, se Rakastaa aivan kaikkia ja siitä huomaa että sitä on pikkupentuaikana käsitelty poikkeuksellisen paljon. Teppo on vahvasti emännän koira eikä ympärillään muuta näe, kun pääsee töihin ja palkkana on ruokaa. Vilkkauteensa nähden se keskittyy hommia tehdessään suorastaan yllättävän hyvin. Harrastuskentällä se on aloitellut tottelevaisuuslajejen pareissa ja onkin ollut hauska huomata, miten se asettuu työmoodiin - silloin ei ympäristöllä tai sen häiriöillä ole mitään väliä. Myöskään palkattomuus ei ole Teppoa ainakaan toistaiseksi haitannut, sen mielestä on vaan niiiiin siistiä päästä tekemään ja toivon, että osaisin säilyttää tämän tekemisen ilon jatkossakin meidän puuhasteluissa mukana. 

Tepon ensiesiintyminen koiranäyttelyissä juuri 5kk täyttäneenä meni oikein hienosti: se oli PPEK1 KP PU1-pentu VSP-pentu Jalostuspäivillä, toisen kerran pikkupentuluokassa se oli ROP-pentu. Junnukehästä sillä on ERI sekä Suomesta, Liettuasta, Latviasta että Virosta. Virosta se sai lisäksi JUN-CACIBin, mutta sitä ei voida sille vahvistaa ER-rekisterin vuoksi ja Latviasta se on juniorimuotovalio. Ulkoisesti se kehittyy erittäin hitaasti ja tarvitsee aikaa kasvaakseen raameihinsa. Se on kokonaisuutena hieman eri tyyppinen kuin vanhemmat pojat ja sen lähes koko musta väri aiheuttaa ulkopuolisten silmin ihmetystä.

Lammaspaimennukseen se pääsi tutustumaan 5kk iässä ja osoitti heti ensimmäisellä kerralla vahvaa silmän käyttöä ja toimi rohkeasti. Poroilla Teppo kävi ensimmäisen kerran reilun vuoden iässä keväällä 2023 ollen sielläkin reipas ja rohkea, mutta kuuliainen itsensä. Lammaspaimennustaipumustestin Teppo suoritti 5/23, arvosanalla hyvä. Rallytokossa se on ehtinyt kilpailla alokasluokan koulutustunnuksen RTK1 ja avoimesta luokasta ensimmäisen AVO HYV. Tulevaisuudessakin me puuhastellaan ainakin tokon, rallytokon ja lammaspaimennuksen merkeissä. 

Tepon terveystulokset: